neljapäev, veebruar 05, 2009

Leiba

Esmalt tegin ma ahjus kukleid. Pilti ei ole kahjuks, aga eks neid saab veel pildistada. Esimesed olid ahjus vist vaevu 3 minutit, siis olid juba valmis. St alt täitsa kõrbend, aga seest veel tainas. Söödi kiirelt ära :) Teine sama asja laar tuli juba täitsa hea välja aja nüüd võis selle PÄRIS asja juurde ka asuda.

Tegin ise leiba. Täitsa algusest peale ja juuretise kah ise. Esimese juuretise olin küll sunnitud ära viskama, sest see kuivas ahju peal liiga ära. Aga teine juba hapnes ja oli täitsa asjaliku moega. Leib sai ka ilusti vormi ja märgid peale kah :) Ja siis ahju. Meie suurde kaminahju. Ega me siis miskid linnavurled pole, et leiba elektriahjuga teeme. Ikka nii nagu vanasti... Või noh, peaaegu. Igatahes välja tuli leib selline. Naela just seina lüüa temaga ei saa, aga ega ta nüüd väga pehme ka pole. Täna panin uue taigna hakkama, Eks näis, kuidas homme leib välja tuleb. Igatahes lõhn on täitsa ehe ja mõnus.

Aga see siinon samuti ahjus küpsetatud lehttaigna lõhe pirkuas. et siis lehttaigen, soolalõhe, suur sibul, till, muna, kohvikoor, kodujuustu. No ja täitsa nämm oli.'

Tegelikult sai ahjus veel ühtesid porgandiga ja seemnetega asju proovida, aga see ei tulnud välja, sest ahi oli liiga jahe ja tainas, kuigi pärmiga, vajus kokku ja läks plinniks kätte ära. Aga me sõime ta siiski ära. Miski ei tohi raisku minna.

Aga see ahi on üks ütlemata tore asi meil :)

1 kommentaar:

Pisi-Pisi ütles ...

Iseküpsetatud leib ongi selline kõvem, ei ole jahuparandajatega küllastatud poeleibade mooodi.