neljapäev, märts 02, 2006

Moe ajalugu - Rooma / Fashion history - Rome

Jätkame siis kostüümiajaloo kursust. Õpetaja Ilme Rätsep on oma konspektiga jõudnud vanasse Rooma.
Huvitav fakt vanast roomast on, et lastega naine oli kõige väärtuslikum. Siis võis kindel olla, et ta ka edaspidi järglasi saab. Naise iluideaaliks oli tumedate kulmude, pruunide silmade aga heleda nahag ja juustega naine.
Rooma mehe ilu on aga sõjamehelikkuses.


Kõige alumisel kihil riietuses oli tuunika. 2 õla ja 2 küljeõmblusega särgi moodi asi. Ainult patriitsidel tohtis olla tuunika ees külgedel 2 triipu. Varakristlik kultuur toob tuunikale kitsad varukad.
Püksid võivad pärineda Germaaniast või Pärsiast. Pükse kantsid osad patriitsid, kes võtsid vastu ristiusu. Arvatavasti olid püksid sääre kaupa ja ülevalt nööriga ümber kõhu kinnitatud. Jalgade vahelist õmblust ei olnud.
Esimest korda rõivaste ajaloos näitab rõivastus kui selline klassi kuulumist. Nimelt tohtis ainult valitsev klass riietuda toogasse.Tooga mähkimist õpetatakse koolis. Tooga on 5,5x3,5 m riide tükk. Toogat koolutati, et see paremini selga istuks. St venitati õigest servast veidi lokkima. Tooga oli piisavalt ebamugav kanda ja seetõttu sellega ei reisitud.
Kõik naised kudusid oma rõivasteks vajalikud kangad ise. Ka keisrinna kudus.

Võimalik et esimesed bikiinid pärinevad Roomast.
Naised kandsid alusrõivana tuunikat, mille peal on stoola - õhuke ja ilus särk. Siid on tol ajal kallis ja kaalutakse kullaga samas kaalus. 1 kg kulda = 1 kg siidi. Tuunika ja stoola peal peab olema vöö, mis märgib patriitsil seisust.


Roomlastel olid häsit uhked soengud. Hiljem hakati tegema ka parukaid. Paljud neist olid blondid ja soeng oli kohe parukal. Kui soeng tehti oma juustest siis soengu sisse pandi karkass, et see kõrgem oleks. Lõpuks jõudsid roomlased ka selleni, et esivanemate marmorist surimaskidele tehti vahetatavaid marmorist soenguid.

Esimesed ordenid pärinevad Roomast. Neiks olid metallist käevõrud, mis iga kord tehti valmis vastavalt kangelasteole.
Kõrvarõngaste esialgne idee oli, et mida suurem kõrvarõngas, seda parem kaitse igatsugu pahalaste (vaimud) vastu, kes tahavad su pähe läbi kõrva augu ronida.

pildid pärinevad costumes.org lehelt

2 kommentaari:

vardakeerutaja ütles ...

Kuidas õpetajaga rahul oled?
(Mul temaga ka ühe kursuse kogemus ja mäletan teda paraku hirmus pealiskaudsena.)

Liia Tammes ütles ...

jookseb jah kiirelt läbi selle asja. Aga samas räägib kõike huvitavat juurde. ja ega selle 14x1,5 tunniga niikuinii eriti põhjalikult midagi rääkida ei saa. Aga otsad saab kätte ja huvitav on. Päirsi vahvaid fakte pillub ja väga hea esineja on.