kolmapäev, veebruar 15, 2006

Moe ajalugu / Fahion history

Käin juba teist nädalat sellises toredas tunnis TTÜs ja olen absoluutselt vaimustuses. Mõtlesin siin ka oma lugejatega vaimustust ja huvitavaid fakte jagada. Õpetaja puistab meile neid lausa kahest varukast:)


Egyptian Art - Nefertari

Esialgu tegid egiptlased hästi tugevat ja paksu linast riiet mida kas kooti ringselt või lõigati riidest riba ja õmmeldi toruks. See käis hästi tihedalt ümber keha ja lõppes rindade all.

Achmes-Nefertiti by Egyptian

Vanad egiptlased oskasid teha nii peent linast kangast, et kui panna kangas kolmelt kihilt, paistab see ikka läbi.
Pildid pärit allposters.com lehelt


Vanal Kreetal kuningas Miinose ajal kandsid naised väga suurt ja paljude volangidega seelikut. Ülakeha kattis aga bolero tüüpi jakk millel rind eest paljas.


Babüloonias, kus peeti suuri haaremeid oli aga kuninga matustel kõigi tema naiste tapmine ja teispoolsusesse kaasa saatmisel ka üks väga proosaline ja lihtne põhjus. Nimelt oli ju terve haaremi täis naisi elanud head elu: ehted, riided, meelelahutus, kõik mida hing ihkas oli nende käsutuses. Aga kui vana kuningas suri tuli asemele uus kuningas, kellel juba oli uus haarem, ning seal olid palju nooremad naised. Ja mis sa ikka hakkad peale karja naistega, kes midagi teha ei oska ja ei tahagi ning vaevalt nad olekski nõus minema kuhugi nõusid pesema või maad harima. Seega oli üllas ja hea surra koos oma kuningaga ning minna koos temaga ilusamasse kõrbeoaasi.

I'm so pleased that I can learn Costume history despite of that I am IT student. And we have fantastic teacher. She just pores us over with facts and interesting tales. Like Egyptians made so fine linen cloth that even 3 layers of that are transparent or Cyprus women wired really large dresses but top was just sleeves and breast was uncovered. And finally why harem girls were killed when their master died. Because new king had his own harem and didn't want to support those old women.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Muinas-Babüloonia kuninga kaaslannade vabasurma tõlgendus on küll kellegi lambist võetud tõlgendus, tolle aja kirjanduses (selles, mis praeguseks on suudetud välja kaevata, hauaröövlite käest päästa, kildudest kokku panna ja dešifreerida), ei ole mitte ainsatki viidet sellisele motivatsioonile. Küll tahaks teada, kes oli see _kenjaalne_ muinasaja uurija, kes sellise mõtte peale tuli. Kahjuks lähevad paljud seda teed, et püüavad kõike vanaaegset oma vaatevinklist lähtuvalt seletada.

Liia Tammes ütles ...

:) ära siis seda kõike nüüd nii tõsiselt ka võta. Enamus sel ajal toimunud asju on aimduste oletuste ja muu põhjal tehtud. Ja samas mõtle ise mida oleks see naine siis teinud, kui ta oleks ellu jäänud? Vaevalt uus kuningas neid naisi tahab.