esmaspäev, september 07, 2009

Rahvarõivad


Õnnestus end sokutada tasuta rahvarõiva valmistamise kursusele. Igavesti äge üritus. Aga nüüd vaja välja mõelda, mille järgi need rahvaõrivad teha. Kas isa sünnikoha, praeguse elukoha või mehe päritolu järgi? Kiili valda kui sellist pole ju tegelikult olemas olnud. Kurna mõis aga käis Jüri kihelkonna alla. Samas võiks ka ju kenad Järvamaa riided teha. Või hoopis Märjamaa. Aga eks täna selgu, kuidas need kaugele maale kolinud abielunaised omale rõivaid tegema peavad :)

Valitud sai Jüri rahvarõivas aga punasema triibumustriga seelikuga. Need on lihtsamad ja töö kõrvalt saab paremini valmis. Suuri tikandeid vist lihtsalt ei jõuaks detsembriks. Tähendab, tikandi jõuaks, aga rõivad ise jääks tegemata. Praeguse komplekti kõrvalt saab aga Jasper ka endale väikese komplekti. Sellel rõival siis särk pilutikandi ja suure kraega, seelik, sukad, tanu, põll ja liistik. No ja samas selline liistiku lõige on mulle alati väga väga meeldinud. Sellel veel seljataga vahvad laiad sabad ka. Pildil on neiu, aga mul tuleb lisaks veel ka põll ning tanu. Teise variandina saaks teha Jüris ka kapotkleidi, aga see oleks juba vist liiga linlik. Ja küll jõuab järgmistel kursustel ka Järva ja Märjamaa rõivaste juurde. Mõlemad tundusid huvitavad. Ja olemas on nii Peetri, Anna kui Märjama rõivad.

Aga rõivaste tegemise kohta öeldi, et teed need mis meeldivad. Tänapäeval pole asi nii range. Samas teine allikas väitis, et asi käib hoopis emal liini pidi. Kolmas allikas väidab aga, et kui soovisid paikkonnas erineda, tegid oma vanad rõivad, kui tahtsid sulanduda, tegid mehe järgi uued. Aga eks see kõik olenes ka ajast, võimalustest ning viitsimisest. Kes see ikka korraliku seeliku nurka viskab ja uut kuduma hakkab. Enne käiakse ikka vana seelik ribadeks ;)

Kommentaare ei ole: