neljapäev, märts 09, 2006

Moe ajalugu - Keskaeg / Fahion history - Medevial times

Nii. Tänane tund siis keskaegsest moest. Õigemini selle algusajast. Kõigepealt määratleme keskaja. Nimelt on see aeg peale Rooma impeeriumit ja enne renesanssi. Seega päris pikk aeg, oma 1000 aastat. Esialgu rändasid mööda euroopat rändrahvaste hordid, kes omale kodu otsisid. Kõik keldid ja germaanid ja vandaalid. Vandaalide hõim oli see, kes Roomat käis hävitamas ja sellest tuli lausa eralid väljend "vandalism". Esialgu elatigi kogukonnati, kus oli 1 valitseja kel palju vasalle ja vasallidel talupojad. Talupoeg kasvatas vilja ja vasallid ning sõjasulased kaitsesid talupoega ja tema vilja teiste hõimude eest.

1 suurem ja võimsam kogukond tekkis Karolingide dünastiaga 8 sajandil. Karl Suur lasi end nimelt Roomas keisriks kroonida. Riik hõlmas Sakasamaad, osa Prantsusast ja põhja Itaalia.

Rõivaid tehti endiselt kodustes tingimustes. Jäigad paksud kangad mida kombineeriti nahaga siis. Rõivastus oli lai ja avar ning figuuri ei näidanud. Naistel endiselt rõivaks 2 tuunikat, millest ühel kitsad ja teisel laiav varukad. Peal aga mantel ühelt õlalt kinni.

11 sajandil on rahvas enam vähem oma rändamised lõpetanud. Selleks ajaks on rahva arva ka kõvasti kasvanud, lapsi oli peres palju ja tekib vajadus kehtestada pärimises vanema poja õigus. Maad pole ju mõtet jagada väikesteks tükkideks. Ülejäänud lapsed, kes maad valitsema ei saanud pidid minema kas kloostrisse või sõjaväkke. 11 sajandil tulevad esimesed ristisõjad. Haridust jagatakse enamasti kloostirtes. Kusjuures ka nunnad on väga haritud.

Trubaduuride ajastul 10-11 sajand on lembelüürika ajastu ja kirjeldab väga täpselt milline pidi üks ideaalne naine olema. 1. naine pidi olema abielus. Trubaduur ei tohtinud vallalise naise järele üldse õhatagi. Naine pidi olema truu, lahke, habras, õrn, kõndima hõljudes maa kohal (naised käisid kikivarvukil), pisikesed käed, peened pikad sõrmed, kael nagu luigel, lokkis kuldsed juuksed vööni, silmad rohelised v sinised, süütu pilk maas ning kahvatu jumega.

Kaela pikkust sai juurde, kui kukalt raseerida. Süütu ilme saavutamiseks kitkuti välja kulmud ning joonistati õigele kohale. Samuti raseeriti otsaeest juukseid. Kahvatu jume jaoks tehti tuha ja äädika segu, aga et põsed oleks punased pidi jooma veini. Samas liialdada ka ei tohtinud, muidu oli nina ka punane.

Naised olid tol ajal targad, oskasid lugeda ja ladina keelt. Samuti tunnevad meditsiini ja oskavad peret planeerida. Lapsi saadi nii palju kui jõukus lubas. Osa meditsiinilisest tarkusest võib pärineda näiteks araabiast, kuna sinna, Pühale Maale, tehti palverännakuid.

Romaani kostüüm
Naistel endiselt 2 tuunikat kitsa ja laia varukaga ning vöötatud, peal mantel. Meestel tuunika, püksid ja mantel. Püksid loomulikult veel 2 osas säärtega ja ilma jalgade vahelise õmbluseta. Varuka lõiget samuti veel ei tuntud. On kas ühes tükis või kandiline külge õmmeldud varukas. Peakatteid on meestel palju. Mitteabielus naine kannab pärga ja lahtisi juukseid, abielu naine peab kandma kinniseid juukseid, kuna juukseid peetakse suureks võrgutamise vahendiks. Lauba narmaid e. tukka ei kanta ja põlastatakse. Ehetest kasutatakse palju sõrmuseid ja kellukesi. Kelluke näiteks kapuutsi otsas. Näiteks räägitakse legendi ühest rüütlist, kes truniiril kandis 500 kellukest.

12 sajandil tekib esimest korda probleem, et kuna keha peab varjama aga mehe ja naise keha erinev, peaks ka riided erinevad olema. Naised tahavad riideid veidi kitsamaks teha, aga kuidas seda saavutada. Pole ju ilus, kui pead olema graatsiline luik aga seljas on sul 2 kotti. Seega tuleb ju leiutada midagi, mis natukenegi aitaks oma ilu ja graatsiat rõhtuda.

Küljele teha voldid ja krookida kleit kokku. Aga palju volte pole ka väga ilus

Tehakse õmblus seljale, kust saab õgvendada. Aga seda ainult alumise tuunika puhul. Samas kui palju õgvendada, ei mahu enam hästi kleidi sisse.

Pannakse seljale paelad ja nii saab vajadusel kleiti järgi lasta. Pealmine kleiti on endiselt suur.

12 sajanist on pärit ka uudne leiutis - kindad. Esialgu kandis neid mees. Kindad olid nahast. Sellest momendist, kui naine ka kindad kätte tõmbab, tekib kinnaste kandmise reglement. Meieni on sellest säilinud tervitamisel kinda ära võtmine käest. Samas läks nende reglement kole keeruliseks. Kes millise seisuse juuresolekul kindaid kanda võis, ning mehed ei viitsinud sellega enam tegeleda ja loobusid reglemendist. Teine uudne leiutis tuleb sisse araabiast. Nimelt pärinevad sealt nööbid, aga neid pole palju esialgu.

12 sajandin lõike arengus toimub samuti üks suur pööre. Nimelt õmmeldakse esimest korda püksisääred omavahel kokku. Aga tekib probleem istudes... midagi käriseb. Asi lahendatakse jalgade vahele kiilu (rombi või ruudu) õmblemisega. Ülalt hoiab pükse endiselt nöör.



Pildid pärit
historyguide.org
www.siue.edu

Well This time wea are talking abour medeivial costume. It satarts like Roman costume with 2 tunic, one with slim and other with wide sleevs.
2 eventions that came that time were cloves and buttons.
this was time when trouses wasn't any more 2 seperate sleev but now they were trouses like we know them now. but pattern was little bit different.

Kommentaare ei ole: